Ons aanbod
Champignon D'haene handelt in allerlei soorten lokaal gekweekte paddenstoelen. We hebben een ruim assortiment wilde, exotische en gedroogde paddenstoelen. Ontdek ons assortiment van Shitake chips, Beukenzwammen, witte paddestoelen, Nameko, Grijze oesterzwammen, Eryngii, Witte truffel, Champost, Roze Oesterzwam, Zwarte truffel, Sint Georges, Morillen, Eekhoorntjesbrood, Trompette de la mort, Pied De mouton, Girolles, Cantharelle, Judasoor, Enoki, Koraalzwam, Pom Pom blanc, Akkerpaddestoel, Maitake, Pied bleu, Kastanjechampignon, Minishiitake, Portobello, ...
-
Shitake chips
De shiitake komt van oorsprong voor in China en Japan en dankt zijn naam aan de boom waarop hij in het wild groeit: de shiitake betekent paddenstoel. De shiitake is een eigen kweek product. -
Verpakte Beukenzwam
De Beukenzwam wordt sinds kort in België geteeld. We hebben de (bruine) Buna Shimeji en de (witte) Bunapi Shimeji (de witte variant wordt in het donker gekweekt). De Beukenzwam groeit als een bundel en hebben lange, smallere toelopende stelen en halfronde hoedjes. Het vruchtvlees van de beukenzwam is wit, evenals het steeltje. De hoed kan 2 tot 5 cm groot worden. De beukenzwam staat in Japan bekend als superieure paddenstoel vanwege de textuur en geur, en kan voor veel toepassingen worden gebruikt, zoals in soepen en sauzen. -
Nameko
De nameko of Japanse bundelzwam is zoet, nootachtig van smaak en zeer knapperig. De hoed plakt een beetje, maar dit verdwijnt bij de bereiding. De naam dankt de paddenstoel aan de groeivorm: in een bundel. -
Grijze oesterzwam
De oesterzwam komt oorspronkelijk vanuit Japan. Sinds 1980 wordt de oesterzwam ook in Vlaanderen gekweekt op tarwestro. De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed, een klein, stug steeltje en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. De paddenstoel heeft heel zacht en vlezig vruchtvlees. Naast de grijze variant bestaat er ook een gele en roze variant. De oesterzwam is aromatischer dan de champignon en kan in veel heerlijke gerechten worden bereid: van soepen tot sauzen en bij een heerlijk stukje vlees of vis. Oesterzwammen zijn bij ons het hele jaar door verkrijgbaar. De Oesterzwam is een eigen gekweekt product. Het is mogelijk om in onze kwekerij kweeksets aan te kopen om zelf oesterzwammen te kweken. -
Eryngii - koningsoesterzwam
De Eryngii wordt ook wel de koningsoesterzwam genoemd. Deze paddenstoel heeft een fluweelachtige licht grijsbruine hoed en een grote stevige witte steel. De paddenstoel groeit in trossen. De hele paddenstoel is zeer smaakvol en heeft een licht pittige smaak. -
Witte truffel
Dit is de meest kostbare en zeldzame truffel. Deze truffel wordt gevonden in Piëmonte en ten Noord-Oosten van Rome en heeft een sterke knoflookachtige geur. Het seizoen voor de witte truffel loopt van september tot en met januari. -
Champost
Champost, beter bekend als champignonmest, wordt vaak verward met compost. Nochtans zijn er grote verschillen. In tegenstelling tot "echte compost" is champignonmest niet gemaakt op basis van uitsluitend plantaardige stoffen. Champignons worden namelijk gekweekt op paardenmest die samen met stro, kalk en kippenmest gecomposteerd wordt. Deze compost wordt geënt met champignonbroed en veertien dagen doorgroeid in een tunnel. Bij het afleveren bij een champignonkweker wordt de compost voorzien van een laagje dekaarde waarin champignon-mycelium groeit en dat als vochtbuffer dienst doet. De mest wordt dan na de oogst weer verkocht als champost. -
Roze oesterzwam
De Roze Oesterzwam heeft een korte steel. De kleur van de hoed en de steel is mooi roze in allerlei tinten. De hoed van de Roze Oesterzwam blijft in tegenstelling tot de Grijze Oesterzwam ongeveer 5 cm. Ook heeft de Roze Oesterzwam een vlezige smaak en structuur. De Oesterzwam is een eigen gekweekt product. -
Sint Georges
De Sint George (Tricholoma gambosum), ook wel Pronkridderzwam genoemd, heeft zijn naam te danken aan de heilige Sint Joris, omdat hij omstreeks de naamdag (23 april) verschijnt. De paddenstoel groeit niet alleen in heksenkringen (meestal in het gras (weilanden, bermen)), maar ook in struikgewas of aan de randen van het bos. -
Morillen
De morillle paddenstoel is een eetbare paddenstoel. Deze aparte paddenstoelen hebben honingraat achtige hoeden. Het is een sponsachtige hoed, die lijkt op een honingraat. Het bovenste deel van de paddenstoel bestaat uit een netwerk van ribben en is pits. De goudbruine hoed is 5 tot 20 cm hoog en wordt geeloranje bij ouderdom. Van binnen is het vruchtlichaam hol, het vlees is wit tot crèmekleurig. -
Eekhoorntjesbrood (Cèpes)
Eekhoorntjesbrood is in de horeca bekend onder de Franse of Italiaanse naam, resp. Cèpes of Porcini. Eekhoorntjesbrood is een wilde paddenstoel en wordt veelal in loof- en naaldbossen in Frankrijk en Italië gevonden. Het seizoen voor Eekhoorntjesbrood loopt (in deze landen) van de vroege zomer tot de late herfst. De weersomstandigheden spelen een grote rol bij de beschikbaarheid. Eekhoorntjesbrood heeft een vlezige donkerbruine hoed van 6 tot 30 cm en voelt een beetje plakkerig aan. De onderkant van de hoed ziet er vaak een beetje sponzig uit. De steel is 3 tot 23 cm lang en is sterk verdikt. Het vruchtvlees van de Cèpes blijft altijd spierwit. Het vlees van de paddenstoel is stevig, nootachtig en mild van smaak. -
Trompette de la mort (hoorn des overvloed)
De paddenstoel is bijna zwart van kleur en ziet er niet smakelijk uit. Desondanks heeft de paddenstoel een zeer goede smaak. Hij is verkrijgbaar van augustus tot en met halverwege maart. In de Griekse mythologie wordt de Trompet de la mort omschreven, als de prachtige hoorn van de geit Amalthea, die zich vult met al het eten of drinken dat de eigenaar van hem vraagt. Het vlees van deze herfst- en winterpaddenstoel is geurig, maar minder uitgesproken van smaak dan dat van boleten en cantharellen. Men serveert deze paddenstoelen vaak bij wildgerechten. Je kunt ze op dezelfde manieren bereiden als cantharellen. Je kunt ze ook, als een soort imitatietruffel, verwerken in terrines, salades, risotto en pastagerechten -
Girolles
De girolles, ook wel ‘hanekam’ ,‘dooierzwam’ of cantharel genoemd, is een trechtervormige paddenstoel met een kleur die varieert van witachtig tot diepgeel en soms zelfs oranje. In het begin heeft de cantharel een bolle vorm, maar als hij volgroeit is krijgt hij zijn trechtervormige uiterlijk met een ingerolde, gebroken rand. De paddenstoel heeft een 3 tot 10 cm brede hoed op een 3 tot 8 cm lange steel. Deze steel is stevig en naar de basis versmald. De Fransen spreken over girolles, bij ons heten deze paddenstoelen cantharellen, dooierzwammen of hanenkammen. De smaak wordt peperachtig tijdens de bereiding, daarom noemen de Duitsers haar ook ‘pfifferlinge’. Cantharellen behoren, net als morieljes, tot de duurdere paddenstoelsoorten en gelden, vanwege hun fijne, delicate smaak, als een delicatesse. Bakken of sauteren is de aangewezen bereidingswijze. Gebakken cantharellen doen het uitstekend in omeletten, lauwwarme(wild)salades en als garnituur bij vlees, wild of gevogelte. Cantharellen kun je ook, gebraiseerd of meegestoofd, verwerken in ragouts en soepen. -
Grijze Cantharelle
De grijze cantharel is een wilde paddenstoel en kan niet worden geteeld. Hij groeit in loof- en naaldbossen op een humusarme en zure grond. In Nederland is de cantharel niet vaak meer te vinden in tegenstelling tot in Oost-Europa, waar hij nog wel veel wordt gevonden. Het cantharellen seizoen loopt in Oost-Europa van mei tot en met oktober. In de maanden november, december en januari worden de cantharellen geplukt in Canada en van januari tot en met maart wordt de cantharel gevonden in Portugal. -
Gele Cantharelle
De gele trechtercantharel wordt ook wel het herfstalternatief van de gewone cantharel genoemd. De gele trechtercantharel groeit in grote getale onder naaldbomen, vooral op mos, van de zomer (eind augustus) tot de late herfst en begin winter (februari). De gele variant van de trechtercantharel is over het algemeen wat geler maar ligt dichtbij de gewone trechtercantharelvariant. -
Judasoor
Het judasoor heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. De naam wordt verklaard uit de overlevering dat Judas zich aan een vlier had opgehangen nadat hij Jezus verraden had. De vlier is de favoriete gastheer van het judasoor. Het zwammetje lijkt daarnaast op een oor. Het judasoor komt het hele jaar voor in Nederland en België, zowel op levende als dode bomen. De zwam heeft een voorkeur voor een vlier. Het judasoor is een algemene en zich uitbreidende soort. -
Enoki
De Enoki is de gecultiveerde versie van het fluweelpootje. Hij wordt in het donker gekweekt waardoor hij mooi wit blijft. Door het toevoegen van extra koolstofdioxide tijdens de kweek, krijgt de paddenstoel zijn karakteristieke lange steeltjes. De Enoki wordt in kleine bundeltjes gekweekt en verkocht. -
Pom Pom blanc
De pom pom blanc, ook wel bekend als de pruikzwam, is een ronde, zachtharige paddenstoelensoort en heeft een helderwit tot cr.me witte kleur. Het is een opvallende verschijning onder de paddenstoelen doordat deze zo groot kan worden als een voetbal en een unieke zachtharige bedekking heeft -
Beukenzwam
De Beukenzwam wordt sinds kort in België geteeld. We hebben de (bruine) Buna Shimeji en de (witte) Bunapi Shimeji (de witte variant wordt in het donker gekweekt). De Beukenzwam groeit als een bundel en hebben lange, smallere toelopende stelen en halfronde hoedjes. Het vruchtvlees van de beukenzwam is wit, evenals het steeltje. De hoed kan 2 tot 5 cm groot worden. De beukenzwam staat in Japan bekend als superieure paddenstoel vanwege de textuur en geur, en kan voor veel toepassingen worden gebruikt, zoals in soepen en sauzen. -
Pied bleu of paarse ridderzwammen
De paarse schijnridderzwam heeft een blauwachtig lila tot bruine hoed, die naar de rand toe roze tinten vertoont en bij het opdrogen lichter van kleur wordt. De hoed heeft in jonge staat een vlakke tot gewelfde vorm, later vertoont de rand een golvend patroon. De hoedrand kan daarbij inscheuren. De hoed kan een diameter van 6 tot 12 centimeter bereiken. De steel is lila, wordt tot 5 tot 9 centimeter hoog en is bedekt met fijne vlokken of vezels. De voet is soms knotsvormig en sterk verbreed. De lamellen zijn paars en liggen dicht naast elkaar. Het vlees heeft een typische, zoet-aromatische geur en smaak. Bij jonge exemplaren is het vlees paars, later wordt het bleker. -
Kastanjechampignon
De kastanjechampignon hoort tot de familie van de champignons en dankt zijn naam aan de kleur van zijn hoed. De kastanjechampignon groeit het hele jaar op een bodem van compost. Hij groeit langzaam en in het donker. De hoed van de kastanjechampignon is lichtbeige tot kastanjebruin en heeft soms kleine witte vlekjes. De steel is crèmekleurig en de binnenkant van de kastanjechampignon is wit. De kastanjechampignon is stevig en heeft een gesloten hoed. Kastanjechampignons hebben een licht nootachtige smaak. De smaak is wat voller dan die van een witte champignon. De kastanjechampignon laat bij braden weinig vocht los. -
Eryngii
De Eryngii wordt ook wel de koningsoesterzwam genoemd. Deze paddenstoel heeft een fluweelachtige licht grijsbruine hoed en een grote stevige witte steel. De paddenstoel groeit in trossen. De hele paddenstoel is zeer smaakvol en heeft een licht pittige smaak. Het is mogelijk om in onze kwekerij kweeksets aan te kopen om zelf eryngie te kweken -
Shiitake
De shiitake komt van oorsprong voor in China en Japan en dankt zijn naam aan de boom waarop hij in het wild groeit: de shiitake betekent paddenstoel. De shiitake is een eigen kweek product. Het vruchtvlees is wit, vlezig, sappig en sterk aromatisch. Deze paddenstoel heeft een platte hoed die licht- tot donkerbruin van kleur is. De shiitake heeft een hoeddoorsnede die varieert van 3 tot 12 cm. De steel is wit of bruin. Shiitake is daarom zeer geschikt voor roerbakken, stoven en grillen. En heeft een bijzondere, kruidige, nootachtige smaak. Shiitake is jaarrond beschikbaar. Het is mogelijk om in onze kwekerij kweeksets aan te kopen om zelf shiitake te kweken. Shiitake chips: ideaal bij een kaasschotel of als aperitiefhapje. Te verkrijgen in diverse hoeveelheden. -
Oesterzwammen
De oesterzwam komt oorspronkelijk vanuit Japan. Sinds 1980 wordt de oesterzwam ook in Vlaanderen gekweekt op tarwestro. De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed, een klein, stug steeltje en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. De paddenstoel heeft heel zacht en vlezig vruchtvlees. Naast de grijze variant bestaat er ook een gele en roze variant. De oesterzwam is aromatischer dan de champignon en kan in veel heerlijke gerechten worden bereid: van soepen tot sauzen en bij een heerlijk stukje vlees of vis. Oesterzwammen zijn bij ons het hele jaar door verkrijgbaar. De Oesterzwam is een eigen gekweekt product. Het is mogelijk om in onze kwekerij kweeksets aan te kopen om zelf oesterzwammen te kweken. -
Witte Champignon
De witte paddenstoel komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt deze paddenstoel op grote schaal gekweekt in verschillende landen, zo ook in België. In België is het één van de meest gegeten paddenstoelen. De witte champignon is de bekendste eetbare paddenstoel en wordt het hele jaar door geteeld. Dat gebeurt in cellen waar via de temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd. Op die manier is de champignon het jaar rond beschikbaar. De champignons worden met de hand geplukt en meteen in de verpakking gelegd waarin ze worden verkocht. Op deze manier blijft de witte kleur zoveel mogelijk behouden.