Heerlijk smullen!
Paddestoelen zijn heerlijk in een hoofdgerecht. Maar wist je dat ze ook ideaal zijn als aperitief of als voorgerecht?
Smakelijk!
Aperitief
Gevulde kastanjechampignons op italiaanse wijze
Ingrediënten voor 8 personen
16 Kastanjechampignons
150 gram Mascarpone
50 gram Italiaans gedroogde ham
15 gram pijnboompitten
6 koffielepels groene pesto
40 gram Parmezaanse kaasschilfers
Gedroogde basilicum
Zwarte peper
Benodigdheden
Pommes parissienelepeltje
Blender of keukenrobot
Oven
Bereidingswijze
- rooster de pijnboompitten in een koekenpan en hou een klein deeltje opzij als garnituur.
- Hou een deel van de Parmezaanse kaas ook opzij als garnituur
- versnij de Italiaanse ham in grove stukken
- doe de ham, pijnboompitten, groene pesto, parmezaanse kaas samen in de blender
- voeg een snuifje gedroogde basilicum en een snuifje zwarte peper toe
- mix tot een homogene massa
- voeg de mascarpone toe en meng alles samen
- hol de kastanjechampignons uit met een pommes parissienelepeltje
- verdeel alle vulling over de 16 champignons
- werk af met geroosterde pijnboompitten, parmezaanse kaasschilfers en een klein snuifje gedroogde basilicum
- verwarm de oven 15 min voor op 200 graden celcius
- bak de champignons 12 a 15 min op 180 graden celcius
smakelijk
Gebakken eryngii met cobourg ham
Ingredienten
400 gram eryngii
80 gram cobourg ham
Olijfolie
½ teentje knoflook
½ bosje platte peterselie
Grof zeezout
Zwarte peper
1 Sjalot
Benodigheden:
Koekenpan
aperitiefkommetjes
Bereidingswijze
- Snij de eryngii in fijne plakjes
- Snij de cobourgham in fijne reepjes
- Snij de bladpeterselie fijn in reepjes
- Versnipper de sjalot fijn
- Verwarm de pan voor tot hij gloeiend heet is met een heel klein scheutje olijfolie
- Voeg de eryngii toe en laat ze 1 min bakken zonder te roeren
- Plet de look met een lookperser uit boven de pan
- Voeg de cobourgham en de sjalot toe en roer met een spatel om
- Afkruiden met zwarte peper, en nog een tweetal minutjes verder bakken.
- Haal de pan van het vuur en voeg de bladpeterselie toe
- Verdeel alles in aperitiefkommetjes en werk af met een blaadje bladpeterselie
smakelijk
Voorgerecht
Bouillon van bospaddenstoelen
Ingrediënten voor 6 personen
40 gram gedroogde bospaddenstoelen
300 gram verse bospaddenstoelen mengeling (cantharel, shii take, trompettes, ….)
Olijfolie
½ teentje look
2 l kippenbouillon
1 l water
1 Stengel witte selder
1/2 stengel prei
1 wortel
½ grote ui of 1 kleine ui
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
Scheutje sherry
Peper en zout
verse bieslook
sap van ½ citroen
Benodigdheden:
Mixer
zeefje
Bereidingswijze:
- laat de gedroogde paddenstoelen enkele uren weken in een deel van de kippenbouillon
- giet de bouillon door een zeefje
- snij de groenten in julienne (sliertjes) en was ze (selder, prei, wortel)
- snij de ui fijn
- stoof de groentjes aan in olijfolie samen met de gedroogde paddenstoelen en de look
- kruid af met peper en zout
- blus met de kippenbouillon, water, voeg tijm, laurier en rozemarijn toe en laat 10 min. Sudderen
- snij de bospaddenstoelen in sliertjes, en bak ze in een pan op een heet vuur met een scheutje olijfolie, en kruid ze met peper en zout en bevochtig met het citroensap.
- Voeg de bospaddenstoelen, de sherry toe aan de bouillon en laat nog 2 minuten doorsudderen
- Verdeel in soepborden en werk af met fijngesneden bieslook
smakelijk
Toast met shii také ,oesterzwammen en reblochon kaas
Ingredienten voor 4 personen:
8 sneden toastbrood
150 gram oesterzwammen
100 gram shitake
Zwarte peper
Grof zeezout
Olijfolie
Fijngesneden peterselie
Fijngesneden sjalot
Provencaalse kruiden
16 dunne schellen reblochon kaas
Benodigheden:
Toaster, grill
Koekenpan
Bereidingswijze:
- snij de toast in 2 en rooster het brood in de oven of broodrooster
- Snij de champignons in reepjes
- Bak ze kort aan in olijfolie met zwarte peper en zeezout
- Voeg de sjalot toe
- Werk af met fijngesneden peterselie
- Verdeel de champignons over de toast
- Werk af met een sneetje reblochonkaas en provencaalse kruiden
- Leg ze kort onder de grill van de oven tot de kaas gesmolten is